Ima ovih nekih naziva,maršmelou,mancmelou..koji je pravi naziv ne bih znala:)Svejedno,kolac je praavi.Milsim da bi djeca najvise uzivala u njemu,i ljubitelji istoimenih keksica:)
Potrebno-Kora:
-4 Zumanca
-pola case (200ml) secera
-pola case ulja
-pola case mlijeka
-2 kasike kakaa
-1 casa brasna
-1 pr.za pecivo
-Šaum:
-4 bjelanceta
-8 kasika secera u prahu
-1 vanilin
-malko soli
-Preliv:
- 100gr.cokolade za kuhanje
-3 kasike ilja
Priprema:
-Sastojke za koru, sve skupa izmijesati,i peci..
-Za šaum...miksati bjelanjke s malo soli,pa redom dodavati secer dok se sve ne sjedini i dok saum ne bude cvrst.
Saum zna cesto da ne uspije i da padne..Vrlo je vazno da bjelanca budu sobne temp.i da se saum mijesa malo duze nego kas se mijesa neki gotovi slag.
Pokusacu malo detaljnije objasniti pripremu sauma:
Znaci,ako su jaja iz frizidera,dok radite koru neka bjelanca budu negdje na toplije,nemojte ih vracati u frizider-nek odstoje tako i pola sahata dok se ,recimo kora ne ispece..Prvo par sekundi mutite bjelanca,dodate so,i dalje mutite dok se ne zapjeni i pocne zgusnjavati,tek onda kasiku po kasiku dodajete secer,vanilin takodjer..,i mutite i mutite...jedno najmanje 5 min dok se saum skroz ne ucvrsti,tako da ne moze ispast iz zdjele i kad bi ste je izvrnuli-takav nam saum treba:)
-Na toplu koru (ne mora se hladiti) rasporediti saum i vratiti u rernu na najmanjoj temp.dok saum malo ne porumeni odozgor
-Cokoladu isjeci na sitnije dijelove,dodati ulje i na maloj temp.mijesajuci istopiti.
-Preliti cokoladu po pecenom saumu
-Ostaviti da se ohladi najmanje par sati..
-Prijatno:)
Nema komentara:
Objavi komentar